Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Εσφαλμένες Γονεϊκές Συμπεριφορές

Οι πιο συχνές λανθασμένες συμπεριφορές των γονιών είναι:
  • Η χρήση τροφίμων, όπως τα γλυκά, ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας ή παρηγοριάς για το παιδί. Η συμπεριφορά αυτή έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση των τροφίμων αυτών από το παιδί και μάλιστα χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της πείνας. Κατά συνέπεια και το βάρος του παιδιού κινδυνεύει να αυξηθεί, και είναι πιθανό το παιδί να χειρίζεται τα τρόφιμα μελλοντικά ως μεσο για να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες και όχι την ανάγκη για θρέψη και ενέργεια.
  • Η ενοχοποίηση συγκεκριμένων τροφίμων ως "παχυντικά" ή "απαγορευμένα". Η συμπεριφορά αυτή οδηγεί το παιδί να σκέφτεται και να επιθυεμί συνέχεια τα τρόφιμα αυτά, καθώς και το "απαγορευμένο είναι πιο γλυκό". Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι η διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος καλό θα είναι να καταναλώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις! Το να ζητάμε από το παιδί να φάει σαλάτα ή να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα και εμείς να μη δοκιμάζουμε ποτέ λαχανικά ή να καθόμαστε στον καναπέ όλο το απόγευμα, σίγουρα δεν προτρέπει το παιδί να αλλάξει κάτι στον τρόπορ ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου