Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Πόσο νερό είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή ενός παιδιού;Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, αφού μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και στους ιστούς που τις έχουν ανάγκη. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κυρίως από νερό σε ποσοστό που μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία. Τα βρέφη αποτελούνται κατά 75%  από νερό, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στους ενήλικες σε 60% και στα άτομα τρίτης ηλικίς ακόμα περισσότερο.
Τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου χρειάζονται περίπου 1.5% λίτρο νερό, ενώ οι έφηβοι και οι ενήλικες περίπου 2 λίτρα νερό ημερησίως. Οι ανάγκες μας σε νερό αυξάνονται όταν αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία, όταν κάνουμε σωματική άσκηση ή όταν έχουμε πυρετό. Ένα μέρος της ποσότητας του νερού που χρειαζόμαστε ημερησίως προσλαμβάνεται με τις τροφές και κυρίως τα λαχανικά και τα φρούτα.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι το νερό δεν πρέπει να αντικαθίσταται από άλλα ροφήματα όπως είναι οι χυμοί, τα αναψυκτικά ή τα ποτά, καθώς αυτά περιέχουν αρκετές θερμίδες.

Για να βοηθήσουμε το παιδί μας να αυξήσει την ποσότητα νερού που πίνει μπορούμε:
  • Να έχουμε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό κοντά στο παιδί, όταν διαβάζει ή παίζει έτσι, ώστε να θυμάται να πίνει.
  • Να διαλέξουμε μαζί με το παιδί ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι νερού με χρώμα και σχήμα στις προτιμήσεις του έτσι ώστε να παρακινηθεί να αυξήσει την πρόσληψη του νερού.
  • Να φροντίζουμε να παίρνει πάντα στο σχολείο μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό.
  • Για να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση του νερού, μπορούμε να του προσθέσουμε μία φέτα λεμονιού, πορτοκαλιού, ή ακόμα και λαχανικού.
  • Να φροντίζουμε το παιδί μας να πίνει νερό μετά από έντονη άσκηση ή παιχνίδι ή όταν έχει πυρετό.  
Πηγή: www.paidiaskisidiatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου