Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Η σημασία του νερού στη ζωή μας!

Το νερό εκτελεί κάποιες λειτουργίες στο σώμα μας όπως:
1. Το 70% του ανθρώπινου σώματος είναι νερό. Είναι απαραίτητο σε κάθε χημική διαδικασία που γίνεται στο σώμα στη διάρκεια της πέψης, απορρόφησης, κυκλοφορίας, κ.α.
2. Το νερό είναι ο κύριος μεταφορέας θρεπτικών συστατικών στο σώμα.
3. Βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και είναι απαραίτητο για να μεταφέρει τα απόβλητα έξω από το σώμα.
4. Το νερό εξατμίζεται από το σώμα όταν αναπνέουμε, ιδρώνουμε και κάνουμε άσκηση.

 Πόσο νερό χρειαζόμαστε άραγε?
Το σώμα μας μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή για περίπου 5 εβδομάδες, αλλά χωρίς νερό μόνο 5 μέρες. Για να είμαστε υγιείς θα πρέπει να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε στη διάρκεια της μέρας, πίνοντας τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό. Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (όπως τσάι, καφές, αναψυκτικά τύπου κόλα) ενεργούν σαν διουρητικά και έτσι το σώμα χάνει περισσότερο νερό απ' ότι συνήθως. Αυτά τα ροφήματα οδηγούν σε αφυδάτωση και χρειάζεται περισσότερο νερό κατά την κατανάλωσή τους. Πίνοντας τσάι κατά διάρκεια ενός γεύματος μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση σιδήρου από το φαγητό.
Πολύς κόσμος δεν είναι σίγουρος για την ποιότητα νερού που καταναλώνει και πολύ συζήτηση έχει γίνει σχετικά με το πιο νερό (εμφιαλωμένο, βρύσης ή φιλτραρισμένο) είναι το καλύτερο και το πιο ασφαλές για τον άνθρωπο. Το νερό βρύσης είναι γενικά ευπαθές και υπάρχει ανησυχία για τα επίπεδα του χλωρίου, φθορίου, παράσιτων και μικροβιοκτόνων που μπορεί να υπάρχουν σ' αυτό. Το εμφιαλωμένο νερό ταξινομείται ανάλογα με την πηγή του, το περιεχόμενο σε μέταλλα και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Πιο συγκεκριμένα, το Μεταλλικό Νερό είναι φυσικής πηγής νερό το οποίο περιέχει μέταλλα και βγαίνει ελεύθερα από την πηγή του, χωρίς χρήση αντλιών ή άλλων μέσων και πρέπει να εμφιαλώνεται αμέσως από την πηγή.  Στο Φυσικά Αναβλύζον Νερό τα μέταλλα που υπάρχουν δεν έχουν διαφοροποιηθεί. 'Ομως στην ετικέτα να μην αναγράφεται αν το  νερό έχει φιλτραριστεί ή επεξεργαστεί ή ακόμα την προέλευσή του. Το Ανθρακούχο Νερό είναι νερό με προσθήη ανθρακικού. Μπορεί επίσης να περιέχει φρουκτόζη και άλλα γλυκαντικά, είναι σημαντικό να διαβάζουμε την ετικέτα.

Συνιστώμενη λήψη νερού για καλή υγεία:
  • Κατανάλωση 1-2 λίτρα νερό την ημέρα ή/ και χυμούς, βότανα, φρουτώδεις τσάι
  • Μείωση κατανάλωσης αλκόολ, καφέ, τσάι, τα οποία αφυδατώνουν και απαιτείται περισσότερο νερό. 
Πηγή: Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου