Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Νηστεία και Διατροφικές Συμβουλές




Η σημαντικότητα της νηστείας ως θρησκευτική πράξη είναι ευρέως αποδεκτή και σημαντική στις περισσότερες θρησκείες ανά την υφήλιο. Αξιολογώντας τη νηστεία από πλευράς Διαιτολόγου θα πρέπει να επισημάνουμε τα πιθανά οφέλη αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων. Στην περίοδο αυτή, αποφεύγεται πλήρως η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, θαλασσινών, φρούτων, λαχανικών και τροφών πλούσιων σε λιπαρά. Πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές επιλογές των ατόμων που νηστεύουν έχοντας ευεργετική επίδραση στην υγεία τους, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών, των «καλών λιπαρών» (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα), την πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων κα μετάλλων.  Στην αντίπερα όχθη είναι πιθανόν να αυξηθεί το βάρος των ατόμων που νηστεύουν, εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης απλών υδατανθράκων και τροφών πλούσιων σε λιπαρά καθώς παρατηρούνται και διατροφικές ελλείψεις σε ορισμένα ιχνοστοιχεία και μέταλλα (όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 και D, ασβεστίου) λόγω μη πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Για να επωφεληθεί στο έπακρο όποιος νηστεύει και να βελτιώσει την υγεία του θα πρέπει: 1. Να καταναλώνει 3 κύρια γεύματα (πρωινό – μεσημεριανό- βραδινό) και 2 ενδιάμεσα γεύματα (σνακ και απογευματινό). 2. Να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες υγρών (όπως νερό, τσάι, χαμομήλι, φυσικούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών). 3. Κατανάλωση με μέτρο σε τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα των λιπών και ελαίων, στον ταραμά και τον χαλβά, έχουν υψηλή θρεπτική αξία αλλά και πολλές θερμίδες. 4. Κατανάλωση κατά προτίμηση δημητριακών ολικής άλεσης. 5. Κατανάλωση οσπρίων (φακές, φασολάδα, γίγαντες, ρεβίθια, μαυρομάτικα φασόλια) μαγειρεμένα με ρύζι ή πλιγούρι. 6. Κατανάλωση ρυζιού ή ζυμαρικών μαγειρεμένα με θαλασσινά ή με μανιτάρια. Οι επιλογές αυτές βοηθούν στην άριστη αξιοποίηση των πρωτεϊνών των τροφών από τον οργανισμό. Για την ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου συστήνεται να καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε συνδυασμό με όσπρια και ρύζι ή ζυμαρικά. Μαζί με τον παραπάνω συνδυασμό καλό είναι να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από τροφές φυτικής προέλευσης.  Να καταναλώνουμε καθημερινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή νηστίσιμα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα σόγιας, ώστε να εξασφαλίσουμε την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου