Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση, φλεγμονώδης νόσο που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το  συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, εμφανίζεται και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας (ακόμη και στα παιδιά), με συχνότητα στον ελληνικό πληθυσμό κοντά στο 6,7% των ενηλίκων και αναλογία 3/1 μεταξύ γυναικών και ανδρών. Τα κύρια κλινικά συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι: πόνος, διόγκωση, θερμότητα αρθρώσεων, ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο και πρωινή δυσκαμψία. Οι ασθενείς αυτοί οφείλουν να ακολουθούν μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα τους εξασφαλίσει ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αποφεύγοντας τις εξαντλητικές δίαιτες που αποκλείουν βασικές ομάδες τροφίμων και στερούνται θρεπτικών συστατικών. Η διατροφή των ασθενών με ρευματοειδής αρθρίτιδα θα πρέπει να διαθέτει κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, προτίμηση σε προϊόντα ολικής άλεσης , λαχανικά και φρούτα, αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και σάκχαρα. Μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ικανοποιητική φυσική δραστηριότητα. Καλό  θα ήταν οι ασθενείς να τρέφονται πάντα με «φυσικό φαγητό». Αυτό σημαίνει ότι α πρέπει να αποφεύγουν επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά έχουν  μεγάλη περιεκτικότητα σε συντηρητικά, απλά σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.                                           
      Τι θα πρέπει να αποφεύγεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα;                        
1. Κορεσμένα λιπαρά: Αυτά αυξάνουν τη φλεγμονή, βρίσκονται κυρίως σε ζωικές τροφές και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. 
2. Τρανς λιπαρά οξέα. Τα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά είναι όλα εκείνα τα οποία μαγειρεύονται- τηγανίζονται ή ψήνονται με σπορέλαια, π.χ. πατατάκια, έτοιμες ζύμες, αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, πατάτες τηγανητές, κ.α. 
 3. Νιτρώδεις ενώσεις. Τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. αλλαντικά), τα οποία σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή και χρόνιες παθήσεις. 
4. Αλάτι και ζάχαρη. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι ασθενείς ακολουθούν θεραπεία με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κορτιζόνη, θα πρέπει να μειώσουν ή και να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους το αλάτι και τη ζάχαρη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε τρόφιμα που έχουν κρυμμένο αλάτι, τέτοιες τροφές είναι έτοιμες σάλτσες, κατεψυγμένα λαχανικά, κονσέρβες, καπνιστά, πατατάκια και αντίστοιχα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου