Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Διατροφή για τους μικρούς μας πρωταθλητές
Είναι γεγονός ότι οι νεαροί αθλητές που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις και αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί που αθλείται θα πρέπει να τρώει περισσότερο σε σχέση με αυτό που δεν αθλείται. Η σωστή διατροφή είναι κρίσιμη όχι μόνο για την μεγιστοποίηση της αθλητικής τους απόδοσης, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη και την υγεία του. Το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων σε καθημερινή βάση. Οι ενεργειακές ανάγκες διαφέρουν σε κάθε παιδί. Καθορίζονται από το βασικό μεταβολισμό, το στάδιο ανάπτυξης και τη φυσική δραστηριότητα. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει το διαιτολόγιο του αθλητή.
ΠΡΩΙΝΟ: Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα και δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και καλύτερη αθλητική απόδοση συγκριτικά με τα παιδιά που δεν τρώνε. Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και πρέπει να καλύπτει το 1/4 με 1/3 των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών του παιδιού.
Ιδέες για πρωινό:
  • Δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα ή γιαούρτι και φρούτο
  • Ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα και 1 φλιτζάνι γάλα
  • Τοστ (τυρί, γαλοπούλα) και φυσικό χυμό
  • 1 αυγό ,1 φέτα ψωμί και φυσικό χυμό
  • 1 μερίδα τυρί άπαχο, 1 φέτα ψωμί και φρούτο
Αθλητές που κάνουν προπόνηση το πρωί θα πρέπει να λαμβάνουν ένα μικρό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες πριν από αυτήν. (π.χ. φρούτο, χυμό, φρυγανιά με μέλι, μπάρα δημητριακών)
ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: Το παιδί πρέπει να τρώει 3 κύρια γεύματα και ενδιάμεσα μικρά σνακ έτσι ώστε να έχει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας ενώ παράλληλα να καλύπτονται οι αυξημένες διατροφικές του ανάγκες.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: Είναι η κύρια πυγή ενέργειας για τον οργανισμό και πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής του (τουλάχιστον 50 –55 % της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης). Καλές πηγές υδατανθράκων: ψωμί, ζυμαρικά, πατάτα, ρύζι, φρούτα, λαχανικά
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και για τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος και ιδιαίτερα του μυϊκού ιστού. Αυτό σημαίνει πως αν ο αθλητής δεν καταναλώνει επαρκή ποσότητα σε πρωτεΐνες είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν 10-15% των συνολικών θερμίδων από πρωτεΐνες. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες μπορούν να καλυφθούν μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων. Προσοχή!! Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αύξηση του σωματικού βάρους και απώλεια ασβεστίου. Καλές πηγές πρωτεϊνών: ψάρι, κρέας, αυγά, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα
ΛΙΠΗ: Λειτουργούν σαν αποθήκες ενέργειας για τον αθλητή, είναι απαραίτητα για την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K) και συμμετέχουν στην παραγωγή σημαντικών ορμονών. Πρέπει να αποτελούν γύρω στο 20-25% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Αποφεύγοντας τα λιπαρά από επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και τα τηγανητά φαγητά.
ΥΓΡΑ: Η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι το πρωταρχικό μέλημα του αθλητή τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας καθώς και κατά τη διάρκεια της προπόνησης ώστε να αναπληρώνεται η απώλεια σε υγρά λόγω άσκησης και να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Τα ισοτονικά ποτά αποτελούν μια καλή λύση τα οποία εκτός από νερό, περιέχουν μικρό ποσοστό σε υδατάνθρακες (όπως γλυκόζη) και ηλεκτρολύτες (όπως νάτριο), ενώ έχουν την ιδιότητα να απορροφώνται από τον οργανισμό γρήγορα.
Επίσης, οι νεαροί αθλητές έχουν συχνά έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, επομένως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη Β6, το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος. Ασβέστιο: Είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των οστών ενώ ανεπαρκής πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής μάζας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και άλλους τραυματισμούς. Σίδηρος: Μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και σχετίζεται με σημαντικές βιοχημικές διαδικασίες, με στόχο την παραγωγή ενέργειας. Οι αθλητές και ιδιαίτερα τα κορίτσια έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο λόγω της έμμηνος ρύση. Έλλειψη προκαλεί κόπωση, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε περίπτωση έλλειψης, συστάσεις για συμπλήρωμα σιδήρου θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να προέρχονται από γιατρό ή διαιτολόγο! Β6 και φυλλικό οξύ: Η ανεπάρκεια σ’ αυτές τις βιταμίνες μπορεί να επιφέρει στον αθλητή κόπωση, μυϊκό πόνο, απάθεια και η απώλεια των νοητικών λειτουργιών.

Πηγή: diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου