Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Πώς να μην παχύνουμε στη νηστεία!




Η σημαντικότητα της νηστείας ως θρησκευτική πράξη είναι ευρέως αποδεκτή και σημαντική στις περισσότερες θρησκείες ανά την υφήλιο. Αξιολογώντας τη νηστεία από πλευράς διαιτολόγου θα πρέπει να επισημάνουμε τα πιθανά οφέλη αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων. Στην περίοδο αυτή, αποφεύγεται πλήρως η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών ενώ αυξάνεται η κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, θαλασσινών, φρούτων, λαχανικών. Πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές επιλογές των ατόμων που νηστεύουν έχοντας ευεργετική επίδραση στην υγεία τους, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών, των μονοακόρεστων- πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, την πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων κα μετάλλων και την μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.  Από την άλλη, είναι πιθανόν να αυξηθεί το βάρος των ατόμων που νηστεύουν, εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης απλών υδατανθράκων και τροφών πλούσιων σε λιπαρά και την συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών. Παρατηρούνται και διατροφικές ελλείψεις σε ορισμένα ιχνοστοιχεία και μέταλλα (όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 και D, ασβεστίου) λόγω μη πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ψαριών. Για να επωφεληθεί στο έπακρο όποιος νηστεύει και να βελτιώσει την υγεία του θα πρέπει: 1. Να καταναλώνει 3 κύρια γεύματα (πρωινό – μεσημεριανό- βραδινό) και 2 ενδιάμεσα γεύματα (σνακ και απογευματινό). 2. Να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες υγρών (όπως νερό, τσάι, χαμομήλι, φυσικούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών). 3. Κατανάλωση με μέτρο σε τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα των λιπών και ελαίων, στον ταραμά, στο ταχίνι και στους ξηρούς καρπούς επειδή έχουν υψηλή θρεπτική αξία αλλά και πολλές θερμίδες. 4. Κατανάλωση κατά προτίμηση δημητριακών ολικής άλεσης. 5. Κατανάλωση οσπρίων (φακές, φασολάδα, γίγαντες, ρεβίθια, μαυρομάτικα φασόλια, αρακάς, φάβα) να μαγειρεύονται ή να συνοδεύονται με 1 μερίδα αμύλου όπως είναι το ρύζι, πλιγούρι ή πατάτα, κ.α. 6. Κατανάλωση θαλασσινών να συνδυάζονται με 1 μερίδα αμυλούχα τροφή, για την καλύτερη αξιοποίηση των πρωτεϊνών από τον οργανισμό και πάντα σε συνδυασμό με κατανάλωση φρέσκου εποχιακού λαχανικού. Για την ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου συστήνεται να καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε συνδυασμό με όσπρια και ρύζι ή ζυμαρικά. Μαζί με τον παραπάνω συνδυασμό καλό είναι να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από τροφές φυτικής προέλευσης. Τέλος, να καταναλώνουμε καθημερινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή νηστίσιμα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα σόγιας, ώστε να εξασφαλίσουμε και την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.
Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου